Słodki, korzenny smak od razu trafił w moje serce. Latte posmakowało mi tak bardzo że wróciłam tam jeszcze raz ... i niestety, nie było już takie smaczne - może miałam pecha i trafiłam na kiepskiego baristę, w każdym razie zmotywowało mnie to na tyle mocno że postanowiłam sama stworzyć taki syrop.
Zeszłoroczne próby były nie wypałem i wcale nie chodzi tu o fakt że kwestii przygotowania syropów nie miałam żadnego doświadczenia, a o fatalne przepisy. Przepisów na dyniowe late można znaleźć mnóstwo ale żadne z nich nie było wystarczająco dobre i przede wszystkim nie pasowało do kawy. Syropy miały kwaskowy posmak, który w połączeniu z kwaskowatą kawą był mało ciekawy.
Zależało mi na syropie, dzięki któremu kawa będzie aromatyczna ale też przeniesie nas do jakiegoś przytulnego miejsca z dzieciństwa. I chyba się udało!:)
Syrop pasuje zarówno jako dodatek do kawy ( dyniowe latte) jak i sos do deserów (naleśniki z syropem dyniowym)
Przepis jest łatwy i nie wymaga dużych nakładów czasowych. Ponadto jest miksem przepisów z internetu i porad mej domowej ekspertki w sprawach przetworów - Babci Ani.
I ostatnia porada: jeśli wolicie(tak jak ja)bardziej konkretną strukturę pomińcie punkt 6, syrop będzie przypominał rzadki dżem ale będzie bardziej aromatyczny : )
Składniki:
300g dyni hokkaido
1,5 szklanki cukru*
1 szklanka wody
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru**
* używałam cukru waniliowego własnej roboty: wystarczy że zużyte laski wanilii zasypiesz cukrem, a po paru dniach otrzymasz aromatyczny cukier waniliowy i to bez grama chemii.
** Jeśli lubicie ostre smaki, zamiast mielonego użyjcie świeżo starty imbir.
Wykonanie:
- Dynie myjemy, usuwamy pestki. Nie obierając wkładamy do piekarnika i zostawiamy na 20min w temperaturze 180 stopni.
- Nalewamy wodę do rondelka z grubym dnem, dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
- Na małym ogniu odparowujemy syrop aż będzie mieć złotawy kolor i pożądana gęstość. Ważne aby w czasie gotowania nie mieszać syropu - inaczej się przypali. Gęstość syropu sprawdzamy drewnianym patyczkiem, który zanurzamy w roztworze i kontrolujemy jego gęstość - syrop możemy uznać za gotowy kiedy osiągnie konsystencje miodu.
- Przestudzoną dynie, obieramy ze skóry i miksujemy wraz z przyprawami.
- Dynie dodajemy powoli do rondelka z syropem. Dokładnie mieszamy i ponownie gotujemy około 5 min - w celu połączenia składników.
- Przestudzony syrop przecedź przy pomocy gęstego sita lub gazy.
- Syrop możesz zapasteryzować, otwarty słoiczek przechowuj w lodówce góra tydzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz