poniedziałek, 19 października 2015

Wegański sos z kurek

Grzybowy sezon trwa! 
Moja Babcia to zapalona grzybiarka niestety dość poważnie zachorowała. Chciałam jej zatem poprawić humor - sos kurkowy to był strzał w dziesiątkę. 

Przepis na sos kurkowy jest tradycyjnym zweganizowanym przepisem mej Babci. Kojarzy mi się z dzieciństwem, wyprawami do lasu i późniejszym obieraniem grzybów przy pogaduchach. 

Sos pasuję do ziemniaków, makaronu a nawet do ryżu, u mnie natomiast znika cudownie bez żadnych dodatków ; ) 

Jeśli samodzielnie zbieracie grzyby pamiętajcie aby nie pomylić kurek z lisówką pomarańczową. Kierujcie się rozsądkiem i złotą zasadą mojej Babci ,,nigdy nie jedz grzybów, których nie jesteś pewien/na" 

Składniki : 

250 g świeżych kurek 
200ml jogurtu sojowego naturalnego 
200ml śmietanki wegańskiej 
1 szklanka wody
2 listki ziela angielskiego
3 ziarenka ziela angielskiego
5 łyżek margaryny wegańskiej
2 łyżki mąki 
sól, pieprz 

Przygotowanie: 

1. Kurki płuczemy z piasku i innych zanieczyszczeń, następnie kroimy. 
2. Grzyby gotujemy zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy do miękkości.
3. Na patelni topimy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Ściągamy z ognia gdy tylko się zarumieni. 
4. W miseczce łączymy śmietanę i  jogurt. Dodajemy sól pieprz i ostudzoną zasmażkę. Całość mieszamy.
5. Przestudzony bulion z pod kurek dodajemy do masy śmietanowej. Trzeba wykonywać to delikatnie - po 1 łyżce aby sos się nie zważył. Najlepiej do mieszania użyć trzepaczki ręcznej.
6. Całość ponownie podgrzewamy aż do zagotowania. 


Pysznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz