wtorek, 10 lutego 2015

Słodkie oponki z tofu

Pewnego dnia obudziłam się z ochotą na oponki, jedynym problem było to że oponki w wersji pierwotnej zawierały tłusty twaróg. Pierwszym produktem który konsystencją mocno przypomina ser biały jest tofu. Spróbowałam zatem sprawdzonego przepisu, zamieniając ser na tofu i wyszło przepysznie! 
Należy nadmienić że potrzebujemy świeżego dobrej jakości tofu   (dla krakusów polecam tofu od Quina) od biedny nada się to polsoji ; ) 

Gotowe oponki możecie po prostu obsypać cukrem pudrem lub idąc moim przykładem, zmienić je w uroczę kociaki ; ) 

Składniki:
500g tofu naturalnego
500g mąki pszennej
100g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu lub soku z cytryny

Olej do smażenia

Opcjonalnie :

Lukier ( cukier puder zmieszany z ciepła wodą w proporcjach 2:1)
Wegańska czekolada deserowa
Migdały
Ozdoby cukiernicze w kształcie serduszka 

Tofu rozgnieść przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Dodać przesianą mąkę, cukry, sodę oraz ocet. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość około 5cm. Wykroić szeroką szklanką duże kółka i mniejsze w środku przy pomocy kieliszka. Na patelni rozgrzać olej, smażyć oponki po obu stronach aż do zarumienia.




Migdały wcisnąć szerszą stroną w oponkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać każdą z oponek, na brzegu zamontować serduszko do góry nogami, obok ułożyć ,,wąsy” i lekko docisnąć. Po zastygnięciu czekolady zrobić kropki z lukru a na nich mniejsze ponownie z czekolady.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz