Pewnego dnia obudziłam się z ochotą na oponki, jedynym problem było to że oponki w wersji pierwotnej zawierały tłusty twaróg. Pierwszym produktem który konsystencją mocno przypomina ser biały jest tofu. Spróbowałam zatem sprawdzonego przepisu, zamieniając ser na tofu i wyszło przepysznie!
Należy nadmienić że potrzebujemy świeżego dobrej jakości tofu (dla krakusów polecam tofu od Quina) od biedny nada się to polsoji ; )
Gotowe oponki możecie po prostu obsypać cukrem pudrem lub idąc moim przykładem, zmienić je w uroczę kociaki ; )
Składniki:
500g tofu naturalnego
500g mąki pszennej
100g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 lekko kopiata łyżeczka
sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu lub soku z
cytryny
Olej do smażenia
Opcjonalnie :
Lukier ( cukier puder
zmieszany z ciepła wodą w proporcjach 2:1)
Wegańska czekolada deserowa
Migdały
Ozdoby cukiernicze w
kształcie serduszka
Tofu rozgnieść przy pomocy
tłuczka do ziemniaków. Dodać przesianą mąkę, cukry, sodę oraz ocet. Zagnieść
ciasto. Rozwałkować na grubość około 5cm. Wykroić szeroką szklanką duże kółka i
mniejsze w środku przy pomocy kieliszka. Na patelni rozgrzać olej, smażyć
oponki po obu stronach aż do zarumienia.
Migdały wcisnąć szerszą
stroną w oponkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać każdą z oponek, na
brzegu zamontować serduszko do góry nogami, obok ułożyć ,,wąsy” i lekko
docisnąć. Po zastygnięciu czekolady zrobić kropki z lukru a na nich mniejsze
ponownie z czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz