Zupa jest bardzo kremowa i naprawę smaczna, mi pomogła stanąć na nogi. Można ją zjeść z bagietką lub grzankami - osobiście za nimi nie przepadam i zjadłam zupę od tak ,,gołą"
Składniki :
- 16 ząbków czosnku
- 1l bulionu warzywnego*
- 100g wegańskiego serka topionego np. soja krem
- pęczek koperku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ser wegański w kostce
dodatkowo : bagietka, grzanki,
Bulion warzywny
Składniki:
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- 1 seler
- 1 por
- ćwiartka kapusty włoskiej
- 3 cebule
- 3 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- 3 ziarna pieprzu
- sól, pieprz mielony
- opcjonalnie ekologiczna kostka bulionowa
Marchew,seler,pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Pora kroimy w plasterki. Cebulę obieramy. Kapustę zostawiamy w całości. Wszystkie jarzyny wrzucamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy przyprawy. Gotujemy do miękkości pod przykrywką pod koniec dosalamy i dopieprzamy
Przygotowanie :
1.Czosnek obieramy, odstawiamy
na 10 minut - po tym czasie dopiero wydzielają się lecznicze olejki. Następnie
rozgrzewamy oliwę i rumienimy czosnek z obu stron.
2. Czosnek dodajemy do bulionu - jeśli lubimy
możemy wyjąć wszystkie warzywa, ja jednak lubię kiedy marchewką unosi się w
zupie niczym tratwa. Zupę gotujemy 10 minut aż czosnek stanie się miękki.
3. Bulion, czosnek oraz serek topiony
miksujemy na gładko, podgrzewamy. Ser ścieramy na tarce do sera (ja zostawiam ser w lodowce na papierze śniadaniowym na parę dni aby był suchy niczym parmezan) Dodajemy bezpośrednio na talerz pamiętając również o posypaniu drobno posiekanym koperkiem. Smacznego!






Brak komentarzy:
Prześlij komentarz