czwartek, 8 stycznia 2015

Gofry

Gofry kojarzą mi się z latem nad morzem, świeżymi owocami i wakacjami. Myślę że warto przywołać sobie trochę słońca w szare zimowe dni.

Przygotowanie gofrów jest niezwykle proste pod warunkiem posiadania gofrownicy - obecnie można ją kupić już od 20 zł lub specjalnych sylikonowych form do gofrów - wtedy pieczemy je w pierniku więc zdrowiej bez tłuszczu.

Do gofrów możecie dodać to co lubicie najbardziej : dżemy, masła orzechowe, owoce, koktajle czy kremy ( tu szczególnie polecam krem o smaku ciasteczek korzennych lotus - dostępny w kuchniach świata) i polewy, dla tych którzy tęsknią za bitą śmietaną również mam dobrą wiadomość na polskim rynku dostępna jest spora ilość roślinnych słodkich śmietan, również w spreju - polecam wycieczkę do dużego supermarketu i sprawdzenie składu śmietan w spreju - wiele z nich ku uciesze wegan nie zawierają mleka ; )



Składniki :

3 szklanki mąki
2,5 szklanki mleka sojowego
1/2 szklanki cukru
1 laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
2 łyżki oleju + olej do wysmarowania gofrownicy

dodatki : dżemy, owoce, kremy, wegańskie śmietany

Przygotowanie :

1. Mąkę przesiewamy, dodajemy mleko roślinne, cukry oraz olej. Miksujemy aż do połączenia składników, konsystencja powinna być gęściejsza od ciasta naleśnikowego. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki aby odpoczęło.

2. Gofrownice smarujemy przy pomocy pędzelka sylikonowego lub papieru ręcznikowego olejem roślinnym. Następnie rozgrzewamy urządzenie.

3. Przy pomocy chochelki wylewamy ciasto na dolną płytę gofrownicy i nakrywamy górną, ciasto powinno usnąć i się zarumienić. W zależności od urządzenia proces ten będzie trwał do 5 minut.






5. Gotowego gofra przekładamy na talerz i smarujemy wedle upodobań dżemem, lub po prostu posypujemy cukrem pudrem. Możemy również zostawić je do wystygnięcia, wtedy zrobią się chrupkie i będą świetną alternatywą dla przekąsek na drugie śniadanie.


Podpowiedzi :

Ciasto na gofry będzie gęstnieć wraz z upływem czasu, dlatego możliwe jest że będzie trzeba od czasu do czasu dodać odrobinę mleka roślinnego lub po prostu wody.






ps, Na Gofra miał też ochotę Okruch, jednak nie jest to dobra dietą dla kota dlatego musiał się obejść smakiem ; )


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz