sobota, 17 stycznia 2015

Pasty z soi w pięciu smakach

Pasty z soi są idealna alternatywą jeśli komuś znudził się hummus, są smaczne, sycące i tanie. Jak dla mnie idealne na śniadanie, jednak mogą posłużyć jako dip do warzyw lub smarowidło do pity. tortilli lub naleśników w wersji pikantnej.
Pasty możecie zrobić z czym chcecie korzystając z przepisu podstawowego, jednak podaję aż pięć propozycji smakowych - dajcie znać którą kochacie najbardziej ; )


Pasta przepis podstawowy :

Składniki:

100g suchej soi
1/2 soku wyciśniętego z cytryny
5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
1 ząbek czosnku
1 szklanka wody spod gotowania soi lub wody
3 łyżki oliwy
sól,pieprz

Przygotowanie:

1. Soję namoczyć przez 12h, po tym czasie przepłukać, zalać wodą, gotować 20 minut, odcedzić z szumowin i ponownie zalać wodą gotując na średnim ogniu aż do miękkości (około 2 godzin)

piana-szumowiny


2. Soje odcedzam, studzimy, przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy z wszystkimi składnikami.


Pasta z soi z suszonymi pomidorami

Składniki :

1 porcja pasty sojowej z przepisu podstawowego
10 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
2 łyżki ziół prowansalskich

Przygotowanie:

Suszone pomidory zblenduj wraz z masą sojową, dodaj zioła i dokładnie wymieszaj.


Pasta z soi ze szpinakiem

Składniki :

1 porcja pasty sojowej z przepisu podstawowego
opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobionego
1 łyżka przyprawy gram masala
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1. Szpinak odsączamy na metalowym sicie, dociskając łyżką
2. Pastę blendujemy ze szpinakiem
3. Przyprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy


Pasta z soi z pomarańczą i imbirem

Składniki:

1 porcja pasty sojowej z przepisu podstawowego
1 pomarańcz
2cm korzeń imbiru

Przygotowanie:

1. Imbir oraz skórkę pomarańczy ścieramy na tarce z drobnymi oczkami uważając aby nie zetrzeć białej gorzkiej powłoczki.
2. Wyciskamy sok z połówki pomarańczy
3. Wszystko dodajemy do pasty i dokładnie mieszamy.







Pasta z soi classic

Składniki:

1 porcja pasty sojowej z przepisu podstawowego
3 łyżeczki ekologicznej przyprawy do soi (papryka ostra, cebula, liść laurowy, cząber, majeranek, oregano, jałowiec, kminek (po 10%), czosnek, bylica, melisa, bluszczyk (w różnych proporcjach).

dodatkowo : ogórek kiszony, kiełki

Przygotowanie:

Pastę z soi przyprawiamy przyprawą, smarujemy kanapki i ozdabiamy plasterkiem ogórka oraz kopą kiełek.

Pasta z soi w stylu amerykańskim

Składniki:

1 porcja pasty sojowej z przepisu podstawowego
3 łyżki żurawiny
garść orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

1. Żurawinę moczymy w ciepłej wodzie przez 15 minut, następnie odcedzamy, dodajemy do pasty i blendujemy.
2. Orzeszki  prażymy na suchej patelni, siekamy, dodajmy do pasty, dokładnie mieszamy.




Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz