Pasty możecie zrobić z czym chcecie korzystając z przepisu podstawowego, jednak podaję aż pięć propozycji smakowych - dajcie znać którą kochacie najbardziej ; )
Pasta przepis podstawowy :
Składniki:
100g suchej soi
1/2 soku wyciśniętego z cytryny
5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
1 ząbek czosnku
1 szklanka wody spod gotowania soi lub wody
3 łyżki oliwy
sól,pieprz
Przygotowanie:
1. Soję namoczyć przez 12h, po tym czasie przepłukać, zalać wodą, gotować 20 minut, odcedzić z szumowin i ponownie zalać wodą gotując na średnim ogniu aż do miękkości (około 2 godzin)
piana-szumowiny
Pasta z soi z suszonymi pomidorami
Składniki :
1 porcja pasty sojowej z przepisu podstawowego
10 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
2 łyżki ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Suszone pomidory zblenduj wraz z masą sojową, dodaj zioła i dokładnie wymieszaj.
Pasta z soi ze szpinakiem
Składniki :
1 porcja pasty sojowej z przepisu podstawowego
opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobionego
1 łyżka przyprawy gram masala
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1. Szpinak odsączamy na metalowym sicie, dociskając łyżką
2. Pastę blendujemy ze szpinakiem
3. Przyprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy
Pasta z soi z pomarańczą i imbirem
Składniki:
1 porcja pasty sojowej z przepisu podstawowego
1 pomarańcz
2cm korzeń imbiru
Przygotowanie:
1. Imbir oraz skórkę pomarańczy ścieramy na tarce z drobnymi oczkami uważając aby nie zetrzeć białej gorzkiej powłoczki.
2. Wyciskamy sok z połówki pomarańczy
3. Wszystko dodajemy do pasty i dokładnie mieszamy.

Składniki:
1 porcja pasty sojowej z przepisu podstawowego
3 łyżeczki ekologicznej przyprawy do soi (papryka ostra, cebula, liść laurowy, cząber, majeranek, oregano, jałowiec, kminek (po 10%), czosnek, bylica, melisa, bluszczyk (w różnych proporcjach).
dodatkowo : ogórek kiszony, kiełki
Przygotowanie:
Pastę z soi przyprawiamy przyprawą, smarujemy kanapki i ozdabiamy plasterkiem ogórka oraz kopą kiełek.
Składniki:
1 porcja pasty sojowej z przepisu podstawowego
3 łyżki żurawiny
garść orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
1. Żurawinę moczymy w ciepłej wodzie przez 15 minut, następnie odcedzamy, dodajemy do pasty i blendujemy.
2. Orzeszki prażymy na suchej patelni, siekamy, dodajmy do pasty, dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz