czwartek, 2 kwietnia 2015

Keks

Jeśli zastanawiacie się nad świątecznym ciastem, polecam wam wegański cwibak. Przyznam szczerze że nie było to moje ulubione ciasto, bo zawsze wydawało mi się zbyt słodkie i przesadzone - do czasu kiedy zrobiłam wersję wegańską. Jest naprawdę niesamowita.

Zwróćcie uwagę  przy zakupie mieszanek do keksa aby nie było w niej kolorowych suszonych owoców, często są barwione koszenilina.

Składniki :

200 g wegańskiej margaryny
zastępnik 4 jajek* (wedle przepisu na opakowaniu)
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść mieszanki keksowej (figi, daktyle,skórka pomarańczowa,papaja, ananas, daktyle)
150 g cukru
2 łyżki mleka sojowego

Cukier puder


*zastępnik jajek można kupić w sklepach ze zdrową żywnością a nawet dużych marketach na działach ekologicznych.


Przygotowanie :

1. Pokrój bakalie i obsyp je łyżką mąki, dokładnie pomieszaj
2. Zamiennik jajka zmieszaj z zimną wodą (proporcję według wskazań opakowania) i ubij na sztywną pianę -  potrwa to parę minut ale na pewno się uda.
3. Masło zmiksuj na puszystą masę z cukrem.
4. Do masy masłowej dodawaj po łyżce zamiennika jajka oraz mleko sojowe, cały czas miksując
5. Przesianą uprzednio mąkę, dodaj po łyżce do masy - nie przestając miksować
6. Dodaj bakalie, wymieszaj delikatnie łyżką, przełóż do formy keksowej sylikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia.


7. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - opcja góra duł i piecz przez około godzinę.





Smacznego !











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz