niedziela, 8 listopada 2015

Dynia orientalna

Czy wiecie że dynia jest bardzo popularnym warzywem w Japonii? Japończycy chętnie jadają zupy dyniowe lub dynie w glazurze. Z dyni pieką też ciasta a nawet lepią mochi.
Na dziś mam dla Was jesienny makaron w japońskim stylu. Super no nie? Przepis jest łatwy i pyszny a do tego tani. No i największy plus nie trzeba gotować makaronu ; )

Składniki :


  • 100g dyni
  • kostka naturalnego tofu
  • słoiczek małych kukurydz
  • kiełki fasoli mung
  • papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 grzybów mung
  • makaron sojowy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka przyprawy orientalnej/chińskiej*

* mieszkanka : imbiru, papryki ostrej i słodkiej, cynamonu, goździków

Przygotowanie :

  1. Przygotowuje marynatę : łącze ze sobą oliwę, przyprawę orientalna, olej sezamowy,sos sojowy oraz rozgnieciony czosnek. Marynatą zalewam pokrojone w kostkę tofu i zostawiam na 30 minut.
  2. W tym czasie piekę dynie do miękkości, po czym kroje w kostkę. 
  3. Grzybki mung zalewam wrzątkiem a kiedy namokną kroje w paseczki. Kroję również paprykę i kukurydzę. 
  4. Tofu podsmażam na rumiano, pod koniec dodaje warzywa, grzyby i kiełki.
  5. Makaron sojowy przygotowuje wedle wskazań na opakowaniu.
  6. Podaję ciepłe w asyście zielonej herbaty. 
  7. Dobrego dnia!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz