Na dziś mam dla Was jesienny makaron w japońskim stylu. Super no nie? Przepis jest łatwy i pyszny a do tego tani. No i największy plus nie trzeba gotować makaronu ; )
Składniki :
- 100g dyni
- kostka naturalnego tofu
- słoiczek małych kukurydz
- kiełki fasoli mung
- papryka
- 1 ząbek czosnku
- 5 grzybów mung
- makaron sojowy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka przyprawy orientalnej/chińskiej*
* mieszkanka : imbiru, papryki ostrej i słodkiej, cynamonu, goździków
Przygotowanie :
- Przygotowuje marynatę : łącze ze sobą oliwę, przyprawę orientalna, olej sezamowy,sos sojowy oraz rozgnieciony czosnek. Marynatą zalewam pokrojone w kostkę tofu i zostawiam na 30 minut.
- W tym czasie piekę dynie do miękkości, po czym kroje w kostkę.
- Grzybki mung zalewam wrzątkiem a kiedy namokną kroje w paseczki. Kroję również paprykę i kukurydzę.
- Tofu podsmażam na rumiano, pod koniec dodaje warzywa, grzyby i kiełki.
- Makaron sojowy przygotowuje wedle wskazań na opakowaniu.
- Podaję ciepłe w asyście zielonej herbaty.
- Dobrego dnia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz