Korzystając z ostatnich już sezonowych warzyw od ulubionego Pana Rolnika postanowiłam przygotować zupę krem o kremowej i aksamitnej konsystencji. Na pewno i wy docenicie jej kojąco ciepły smak.
Składniki :
- 1 serek sojakrem
- 1 brokuł
- 3 łodygi selera naciowego
- 100 ml sojowej śmietanki
- natka pietruszki
- gałka muszkatołowa
- sól/pieprz
na bulion:
- 1 seler
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- duża cebula
- 1 por
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- pieprz w całości
dodatkowo:
grzanki, ser wegański do pizzy
Przygotowanie:
- Zaczynam od przygotowania lekkiego wegańskiego rosołku. Warzywa (prócz cebuli) dokładnie myje i obieram. Wrzucam na 1l gotującej się wody wraz z przyprawami. Cebule rumienie w łupince nad gazem. Dodaje do garnka. Gotuję do miękkości następnie odcedzam.
- W bulionie gotuję różyczki brokuła, oczywiście ówcześnie umyte. Staram się ugotować je w ten sposób aby były już miękkie ale nadal zachowały soczysty kolor.
- Seler naciowy płukam i kroje na mniejsze części. Następnie miksuje wraz z brokułami, serkiem i sojśmietanką.
- Pod koniec doprawią solą, pieprzem i sporą ilością gałki muszkatołowej. Już na talerzu dorzucam natkę. Jeśli lubicie dodajcie też drobno starty wege ser! yum!
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz