niedziela, 8 listopada 2015

Kremowa zupa z brokułów i selera naciowego

Nie przepadam za jesienią, kojarzy mi się z przemijaniem i odchodzeniem. Z wielu względów jest to czas dla mnie ciężki i przykry. W celu poprawienia sobie humoru wprowadzam do kuchni wiele kolorów, dziś postawiłam na zieleń.
Korzystając z ostatnich już sezonowych warzyw od ulubionego Pana Rolnika postanowiłam przygotować zupę krem o kremowej i aksamitnej konsystencji. Na pewno i wy docenicie jej kojąco ciepły smak. 

Składniki : 
  • 1 serek sojakrem 
  • 1 brokuł
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 100 ml sojowej śmietanki
  • natka pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • sól/pieprz
na bulion:

  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • duża cebula
  • 1 por
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz w całości
dodatkowo:
grzanki, ser wegański do pizzy 

Przygotowanie:

  1. Zaczynam od przygotowania lekkiego wegańskiego rosołku. Warzywa (prócz cebuli) dokładnie myje i obieram. Wrzucam na 1l gotującej się wody wraz z przyprawami. Cebule rumienie w łupince nad gazem. Dodaje do garnka.  Gotuję do miękkości następnie odcedzam.
  2. W bulionie gotuję różyczki brokuła, oczywiście ówcześnie umyte. Staram się ugotować je w ten sposób aby były już miękkie ale nadal zachowały soczysty kolor. 
  3. Seler naciowy płukam i kroje na mniejsze części. Następnie miksuje wraz z brokułami, serkiem i  sojśmietanką. 
  4. Pod koniec doprawią solą, pieprzem i sporą ilością gałki muszkatołowej. Już na talerzu dorzucam natkę. Jeśli lubicie dodajcie też drobno starty wege ser! yum!
  5. Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz