Kiedy za pierwszym razem podejmowałam decyzje o przejściu na wegetarianizm nie posiadłam żadnej wiedzy jak i czym zastąpić mięso. Moje śniadanie to pasztet sojowy sante a obiad makaron z serem. Bardzo szybko mi się znudziło i kiedy tylko mama upiekła kurczaka rzuciłam się na niego. Stwierdziłam że się nie da, próbowałam - jestem rozgrzeszona. Były to też czasy kiedy kompletnie (tak jak większość ludzi) nie zdawałam sobie sprawy z cierpienia zwierząt. Oczywiście wiedziałam że ich śmierci towarzyszy ból, jednak nie przypuszczałam że już od najmłodszych lat są bite, poniewierane i traktowane jak przedmioty. Nie miałam pojęcia jak wygląda transport do rzeźni ... oraz o tym że pracownicy ubojni często znęcają się nad zwierzętami tak po prostu dla rozrywki. Myślę że każdy z was powinien dowiedzieć się więcej dla tego polecam artykuł : zwierzęta w hodowli
Moje drugie podejście do wegetarianizmu było już bardziej przemyślane i zaplanowane. Jeśli ktoś całe swoje życie zjadał mięso na śniadanie, obiad i kolację jego zastąpienie wydaję się abstrakcyjne. Bardzo ciężko znaleźć należyte informację co jeść ile jeść aby nie wpaść w np. anemie. Każda gwałtowna zmiana diety dla organizmu jest szokiem dlatego proponuję abyście podeszli do tego stopniowo każdego dnia jedząc coraz mniej mięsa. Jednym uda się to w tydzień innym w miesiąc - ważne żeby się nie podawać.
Oczyszczanie organizmu
Pewnie się wam to nie spodoba, ale czuję się zobowiązana aby wam to przekazać. Tak jak pisałam w poprzedniej notce mięso to tona chemii. Zwierzęta karmione są tucznikami aby ich masa szybciej przyrastała. Kurczak po 6tyg. jest już ,,gotowy" . Gdyby pozwolono dojrzeć mu naturalnie cena w sklepie musiała by być droższa co oznacza że kupiono by go mniej - a hodowca przecież chce zarobić . Ale na tym nie koniec. Zwierzęta przecież chorują - a przecież jak zachorują trzeba je wyleczyć no i dłużnej muszą zostać żywe , więcej zjeść i to nie tylko to konkretnie chore a całe stado - nieopłacalne dlatego ,,sprytny" człowiek postanowił zawczasu podać im antybiotyki, szczepionki i szereg leków minimalizujące przypadki zachorowań. Kolejny etap to przetwórstwo mięsa - środki konserwujące, stabilizatory, utwardzacze,polepszacze smakowe...dużo by wymieniać, bywa że mięso jest zepsute - moczy się je wodzie utlenionej i jest jak nowe. Można również przemielić doprawić no i ,,pyszna rolada" gotowa. Dziś w promocji! Zapraszamy! Nie wierzycie? Zobaczcie na własne oczy : spleśniałe mięso
Jesteśmy wzrokowcami, dlatego stanowiska mięsne oświetlone są inaczej (zwróćcie na to uwagę przy następnej wizycie ) Obsypane ziołami wyglądają na zdrowe i smaczne. Kuszą też nazwy ,,schab babuni" ,,pieczeń z dawnych lat" itd.. prawda jest inna szynka wędzona dymu nie widziała bo o wiele taniej i szybciej jest zanurzyć ją w farbce która pokoloruję skórkę szynki i nada jej aromat. Często zdarza się że ,,szynka drobiowa" jest tańsza niż kg mięsa z kurczaka. Jakim cudem? Do takich produktów trafiają mielone odpadki mom ( mięso oddzielone mechanicznie ) woda, sól i chemia o której pisałam wyżej. I własnie dlatego nasze organizmy są skażone, przeciążone i będą się mocno oczyszczać. Tak się dzieje w przypadku każdego detoxu. Możecie zatem doświadczyć : bólów głowy, biegunek oraz zmęczenia - absolutnie nie należy się zrażać , im mocniejsze zanieczyszczenie tym mocniejsze objawy. Na pewno wyjdzie wam to na zdrowie. Detox potrwa tak długo aż organizm pozbędzie się wszystkich złych substancji. Po tym czasie wszystko wróci do normy. Polecam w tym czasie picie dużo wody z cytryną i zielonej herbaty.
Jak, czym i w jakich ilościach
Podejmując decyzje o byciu wege spędziłam mnóstwo czasu aby wyszukać ilość białka jakie potrzebne jest do bycia zdrowym i pełnym sił.
Białka są głównym składnikiem tkanek, ciał odpornościowych , barwnika krwi,enzymów, hormonów oraz służą do wytwarzania płynów ustrojowych, fermentów trawiennych, a także biorą udział w innych procesach warunkujących życie. Dlatego też konieczne jest dostarczenie organizmowi wystarczającej ilości białka. Dzienne zapotrzebowanie organizmu ludzkiego na białko kształtuję się na 1kg wagi ciała następująco :
wiek wielkość zapotrzebowania w g :
niemowlęta 2,2-2,5
dzieci 1,5-2,0
młodzież 1,0-1,2
dorośli 0,9-1,7
kobiety ciężarne 1,5-1,7
Za pomocą tej tabeli z łatwością wyliczymy nasze zapotrzebowanie na białko. Przy kontroli ilości białka w produktach polecam : tabela kaloryczna
Następnym problemem , nadmuchanym ostatnio przez media jest kwestia witaminy B12 . Pierwotnie (o czym się nie mówi) występowała w wodzie jednak zanieczyszczenie środowiska jak i uprzemysłowienie świata pozbawiło nas tego składnika. Witamina B12 jest wytwarzana w przewodzie pokarmowym zwierząt. Dostarczamy ją zatem spożywając mięso,nabiał,jaja. Wegetarianie spożywające spore ilości nabiału i jajek są zwolnieni z suplementacji witaminy B12 , weganie lub osoby jedzące produkty odzwierzęce w mniejszej ilości powinni regularnie zażywać preparaty zawierające B12 w tym przypadku najlepiej poradzić się w aptekach. Przy okazji wspomnę że nie są to drogie środki.
Przykładowy Jadłospis
W dzisiejszych czasach możemy z łatwością zastąpić mięso różnorodnymi produktami w tym pasztetami,pastami, kotlecikami, tofu .Polecam spacer do najbliższego sklepiku ze zdrową żywnością i po próbowaniu. Przedstawiam również przykładowy jadłospis według książki pt,,potrawy jarskie" Wanda Piotrowiakowa
Mam nadzieje że dzisiejszy post co nieco przybliżył wam dietę wegetariańska . W następnych postach pojawią się przepisy, testowanie produktów wege oraz artykuły zdrowotne. Miłego weekendu !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz