Bakłażany, tak jak i wszystkie fioletowe warzywa mają właściwości antynowotworowe. Nie polecane są za to osobą chorym na nerki.Jeśli jednak ciągle macie ochotę na mussakę zamieńcie bakłażany na cukinie którą można grillować na suchej patelni.
Składniki :
- 3 bakłażany
- opakowanie granulatu sojowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 puszka pomidorów całych bez skórki
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 1 kostka warzywna (najlepiej ekologiczna bez sztucznych dodatków)
- 200 g sera wegańskiego
- 1,5 łyżki cynamonu
- 2 łyżki mielonego kminku
- 1 łyżeczka oregano + szczypta na wierzch
- sól, pieprz do smaku
- 0,5 szklanki wody
- Olej do smażenia
- Świeże oregano lub natka do ozdoby
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie :
Granulat sojowy wsypujemy do miseczki, dodajemy kostkę rosołową oraz sos sojowy. Całość zalewamy wrząca wodą tak aby była 2cm ponad granulat. Przykrywamy i odstawiamy.
Granulat sojowy wsypujemy do miseczki, dodajemy kostkę rosołową oraz sos sojowy. Całość zalewamy wrząca wodą tak aby była 2cm ponad granulat. Przykrywamy i odstawiamy.
Umyty i osuszony bakłażan pokroić na plastry grubości około 0,5 cm.
Sporo oleju rozgrzewamy na patelni, łatwo sprawdzić odpowiednią temperaturę - wkładając łopatkę do oleju, powinny pojawić się bąbelki. Smażymy bakłażany z obydwu stron na złoto oprószając nad patelnią solą . (Przy tej okazji pragnę obalić mit solenia bakłażana przed pieczeniem, żeby nie zgorzkniał)
Bakłażany niestety chłoną tłuszcz jak gąbka, dlatego po usmażeniu kładziemy je na ręczniku papierowym.
Przygotowujemy sos. Do wysokiego naczynia wlewamy wodę, pomidory z puszki, koncentrat, czosnek, przyprawy. Miksujemy.
Cebule kroimy w kostkę.Granulat sojowy odcedzamy. Przesmażamy na patelni.
Naczynie żaroodporne wkładamy w kolejności : bakłażan, granulat sojowy, sos, ser.
Kończymy sos, bakłażan pod serową kołderką, wierzch oprószamy oregano. Przykrawamy pokrywą lub folią aluminiową. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Teraz zostało tylko przyszykować talerze i zajadać.Nie zapomnijcie przystroić kawałkiem zieleniny. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz