niedziela, 23 marca 2014

Pożywna sałatka z cieciorką

Witajcie, wprawdzie pora nie śniadaniowa lecz chciałbym wam przekazać propozycje na dobę rozpoczęcie dnia. Od dawna jestem fanką sałatek i jakiś czas temu zaczęłam przygotowywać je wieczorem aby zabrać ze sobą na drugie śniadanie. Jest to strzał w dziesiątkę, opcja o wiele lepsza niż pognieciona kanapka. Sałatki komponuję tak aby dostarczały energię i były bombą witamin. Na jutro proponuję pożywną sałatkę z cieciorką po której będziecie syci i nie sięgniecie po niezdrowe przekąski.



Składniki na sałatkę :
  • 1 mała kapusta pekińska 
  • 1 czerwona papryka
  • 1 por
  • 1 ogórek
  • 200ml (pół puszki) gotowej cieciorki 
  • 1 mała cebula z bąkami ( pędy )
  • 2 gałązki natki pietruszki

Sos : 
  • 2 łyżki majonezu  wegańskiego
  • 2 łyżki jogurtu wegańskiego lub 1 łyżka mleka sojowego
  • 1 łyżka musztardy wegańskiej 


Przygotowanie : 

Pora przekrawamy na pół i dokładnie płukamy . Obrywamy zeschnięte liście i kroimy na cieniutkie plasterki. Niektórzy ludzie używają tylko białą część pora osobiście uważam to za marnotrawstwo i kroje całego. Jednak stopniowo pozbywam się wierzchnich twardych liści ( środek jest naprawdę miękki ) 





Pokrojony por przekładamy na metalowe sitko i przelewamy wrzątkiem. Por będzie łagodniejszy. Odcedzony przekładamy do miski. Następnie kroimy w kosteczkę paprykę,kapustę,ogórka oraz cebule. Zielone bąki siekamy razem z natką. Dodajemy odcedzoną cieciorkę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 




Składniki na sos dokładnie mieszamy. Przekładamy do sosjerki. Sałatki celowo nie mieszkam z sosem, gdyż traci swoją świeżość. O wiele lepiej pozwolić każdemu dobrać ilość sosu do zieleniny : )  Smacznego ! 



 \



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz