Składniki na sałatkę :
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 czerwona papryka
- 1 por
- 1 ogórek
- 200ml (pół puszki) gotowej cieciorki
- 1 mała cebula z bąkami ( pędy )
- 2 gałązki natki pietruszki
Sos :
- 2 łyżki majonezu wegańskiego
- 2 łyżki jogurtu wegańskiego lub 1 łyżka mleka sojowego
- 1 łyżka musztardy wegańskiej
Przygotowanie :
Pora przekrawamy na pół i dokładnie płukamy . Obrywamy zeschnięte liście i kroimy na cieniutkie plasterki. Niektórzy ludzie używają tylko białą część pora osobiście uważam to za marnotrawstwo i kroje całego. Jednak stopniowo pozbywam się wierzchnich twardych liści ( środek jest naprawdę miękki )
Pokrojony por przekładamy na metalowe sitko i przelewamy wrzątkiem. Por będzie łagodniejszy. Odcedzony przekładamy do miski. Następnie kroimy w kosteczkę paprykę,kapustę,ogórka oraz cebule. Zielone bąki siekamy razem z natką. Dodajemy odcedzoną cieciorkę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Składniki na sos dokładnie mieszamy. Przekładamy do sosjerki. Sałatki celowo nie mieszkam z sosem, gdyż traci swoją świeżość. O wiele lepiej pozwolić każdemu dobrać ilość sosu do zieleniny : ) Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz