poniedziałek, 31 marca 2014

Tajska Agaretka z mango i kokosem

Pierwsze ciepłe dni, wyzwoliły ochotę na trochę chłodniejsze desery. Może jeszcze nie na lody ale na pewno na galaretkę. Te tradycyjne to żelatyna uzyskiwana z kości zwierząt i pełna dodatków smakowych. Dziś zatem przepis na naturalną galaretkę o egzotycznym smaku. W sam raz na otwarcie sezonu.

Składniki :

• 1 łyżeczka agaru w proszku
• 5 łyżeczek cukru
• 2 kostki gorzkiej czekolady
• 1 szklanka soku z mango
• 1 mango (ja użyłam z puszki)
• 1 puszka mleka kokosowego
• biszkopty lub inne male ciasteczka na ozdobę
Przygotowanie :
Większą połowę soku z mango zagotować na wolnym ogniu. W pozostałej ilość dokładnie rozmieszać 0.5 łyżeczki agaru. Dodać do gotującego się soku, dokładnie pomieszać i pozostawić na ogniu jeszcze przez parę minut.
Mango kroimy w kostkę, dodajemy do soku. Całość przelewamy do salaterek lub szklanek - mniej więcej do połowy. Odstawiamy na około 5-10 minut do zastygnięcia. Agar tężeje w temperaturze pokojowej.
Z mleczka kokosowego odlewamy pół szklanki (jeśli jest gęste odlewamy wodę kokosową) i mieszamy w nim 0.5 łyżeczki agaru. Resztę zagotowujemy wraz z cukrem, wówczas dodajemy mieszankę z agarem i gotujemy parę minut.
Jeżeli pierwsza warstwa się ustała,dolewamy i ponownie odstawiamy na około 10 min. Po tym czasie wierzch posypujemy ówcześnie zatartą na tarce czekoladą oraz ozdabiamy ciasteczkiem. Deser przed podaniem można schłodzić w lodówce. Smacznego !







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz