wtorek, 1 kwietnia 2014

Zupa pomidorowa z kabaczkiem

Pomysł na zupę powstał przez zupełny przypadek, kiedy robiąc porządki w zamrażalniku znalazłam kabaczka. Zupa wyszła przepyszna i zniknęła w 1 dzień.

Składniki :
• 1 kabaczek (poza sezonem 2 cukinie)
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• 1 malutki seler
• 1 por
• 1 cebula
• 1 łyżka soli , 3 pieprze w ziarnie, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe
• 100 g koncentratu pomidorowego
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• pęczek natki pietruszki
• parę świeżych listków oregano

do zupy pasuje makaron typu nitki lub ryż 

Przygotowanie :

Obraną i umyta marchew,pietruszkę pokroić w plasterki natomiast selera w kostkę. Wrzucić do 2 l wody wraz z przyprawami oraz całą cebulą i gotować do miękkości.

W miedzy czasie zdjąć twarda skórę z kabaczka oraz wydrążyć pestki. Przekroić na 4 części. Dodać do zupy. Gdy zmięknienie, wyłowić i zmiksować na krem. W tej formie dodać ponownie do zupy. Por przekroić na pół i dokładnie wypłukać,pokroić w pól księżyce. Dodać do gotującej się zupy. Koncentrat pomidorowy wymieszać z zupa.  Pogotować jeszcze przez 5 min. Doprawić solą oraz przyprawa prowansalską.
Makaron ugotować według opakowania. Podawać przystrojoną natką oraz oregano.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz