czwartek, 3 kwietnia 2014

Frytki Belgijskie

Myśląc o frytkach widzimy powiewająca flagę Stanów Zjednoczonych i bary szybkiej obsługi. Frytki natomiast powstały w Belgii. Początek ich nie jest wegetariański, albowiem w rozgrzanym oleju smażono małe rybki.

Najlepsze frytki można zjeść tylko w Belgii, chociaż miałam okazje spróbować równie pysznych w Łodzi. W małej nie pozornej budce prowadzonej przez prawdziwych belgów, ze znakomitymi sosami. Niestety budka została zamknięta a rodzina zajmuje się dystrybucją frytek surowych.
Zanim to się stało pod paczyłam parę rozwiązań, dzięki którym moje domowe frytki są równie pyszne. Po pierwsze frytki belgijskie po mimo aż 2 krotnego smażenia nie są tłuste! A to za pomocą sprytnego narzędzia do odsączania. Jest to sitko o kształcie lejka do którego przekładamy frytki wprost z oleju i energicznie potrząsamy. W warunkach domowych można użyć dużego (koniecznie metalowego) sita lub garnka do gotowania na parze.

Składniki :

• 1 kg czerwonych, sporych ziemniaków
• 3 l oleju rzepakowego do smażenia
• sól morska

Przygotowanie :

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Ważne żeby nie odbiegały od siebie znacząco wielkością. Następnie przekładamy do sita i płuczemy w zimnej wodzie przez około 5 minut. Aby wypłukać jak najwięcej skrobi. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by przykryła ziemniaki. Gotujemy na średnim ogniu w nie osolonej wodzie przez około 10 min od chwili zagotowania. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Zostawiamy do całkowitego wyschnięcia.




Rozgrzewamy frytkownice zalana olejem do 150 stopni. Smażymy frytki przez 5 minut, małymi porcjami - aby frytki były przykryte olejem. Po wyjęciu maja być blade. Odkładamy je na kratkę lub ręcznik papierowy. Zostawiamy do przestygnięcia.

Rozgrzewamy frytkownice do 190 stopni i smażymy frytki przez około 5 minut. Następnie przekładamy na metalowe sito i energicznie potrząsamy. Przekładamy na ręcznik papierowy. Oprósz solą. Podawaj.

Tip : usmaż tylko tyle frytek ile zjesz. Pozostałe mogą spokojnie leżakować w lodowce przez parę dni.





Propozycja podania :
Frytki nie są najzdrowsza forma ziemniaka ale od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzą. Z racji wyrzutów sumienia zawsze podaję je z warzywami. Jako sosy może służyć keczup lub majonez (moje ulubione połączenie) oraz propozycje poniżej.
Tym razem zdecydowałam się na sznycla sojowego, brokuła, Ogórka i buraczki oraz sos słodko kwaśny.



Sos tzatziki :

Składniki :
• 1 Ogórek
• 4  majonezu roślinnego
• 1 kubek jogurtu sojowego na bazie grzybek tybetański
• ząbek czosnku
• sól , pieprz
• parę gałązek koperku

Przygotowanie :

Obrany ogórek kroimy w kostkę. Majonez i jogurt pomieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany drobno koperek. Wymieszać wraz z ogórkiem. Przełożyć do sosjerek.



Sos musztardowy

Składniki :

• 3 łyżki majonezu wegańskiego
• 3 łyżki musztardy wegańskiej
• 1 łyżeczka mleka roślinnego

Wszystkie produkty dokładnie pomieszać. Gotowy sos przelać do sosjerek. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz