To danie to powrót do dziecistwa. Lekko sprawne i pełne witamin. Zakochaja sie w nim dzieci i te duże i te małe. I co najlepsze jest gotowe w niespełna 20 minut!
Składniki :
• 3 jabłka
• ryż (tyle ile zjecie - u mnie szklanka)
• 0.5 l waniliowego mleka roślinnego
• 30 g cukru waniliowego
• 1 łyżka cukru
• 1 laska wanilii
• 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka cynamonu
• szczypta mielonego kardamonu (użyłam młynka kamis - przyprawa do kawy i deserów)
• 3 łyżki wody
• ryż (tyle ile zjecie - u mnie szklanka)
• 0.5 l waniliowego mleka roślinnego
• 30 g cukru waniliowego
• 1 łyżka cukru
• 1 laska wanilii
• 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka cynamonu
• szczypta mielonego kardamonu (użyłam młynka kamis - przyprawa do kawy i deserów)
• 3 łyżki wody
Przygotowanie :
Ryż gotujemy wedle wskazań na opakowaniu. Umyte i obrane jabłka ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Przekładamy do rondelka, dodajemy cynamon i wodę. Gotujemy 5 min na wolnym ogniu.
Sos waniliowy :
Laskę wanilii rozcinamy z boku i wyciągamy przy pomocy noża nasionka.
Tip: nie wyrzucajmy resztek wanilii. Włóżmy je do słoiczka i zasypmy cukrem kryształem. Po paru dniach otrzymamy naturalny cukier waniliowy.
W rondelku mieszamy ręczna trzepaczką : zimne mleko,cukier,wanilie,mąkę ziemniaczaną. Kiedy składniki się połącza, stawiamy na mały ogień i cały czas mieszamy trzepaczką aby nie powstały grudki. Kiedy zgęstnieje odstawiamy z ognia.
Na talerz nakładamy ryż, a na niego jabłka, całość polewamy gorącym sosem. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz