środa, 2 kwietnia 2014

Sałatka z soją

Jak już wspominałam, uwielbiam sałatki. Staram się przygotować je do pracy dla domowników. Są nisko kaloryczne wiec można zajadać się do woli.

Składniki :
• 100 g mrożonej obranej soi (można kupić w kuchni świata)
• 1 brokuł
• po 4 liście : salaty lodowej i salaty masłowej
• garść ruccoli
• pomidor
• ogórek
• papryka czerwona
• rzodkiewka
• pęczek szczypiorku
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• 3 łyżki majonezu wegańskiego
• 3 łyżki musztardy wegańskiej
•  łyżeczka mleka roślinnego


Przygotowanie :

Na gotująca się wodę wsypujemy mrożona soje. Po 5 minutach odcedzamy i przelewamy zimna wodą.
Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki, wrzucamy na gotująca osoloną wodę. Po 10 minutach odcedzamy i przelewamy zimna wodą.


Sałaty płukamy, rwiemy na mniejsze kawałki. Absolutnie nie kroimy nożem !
Umytą ruccole wrzucamy w całości do miski. Ogórka, pomidora i rzodkiewkę kroimy w pół plasterki, natomiast paprykę w kostkę. Obcieknięta soje i brokuły dodajemy do misy. Dodajemy zioła prowansalskie. Całość mieszamy. Obsypujemy drobno skrojonym szczypiorkiem.

Sos : dokładnie mieszamy musztardę, majonez i jogurt. Polewamy sałatkę i zajadamy. Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz