Dostałam od zaprzyjaźnionego rolnika kiełkująca fasole. Babcia doradziła mi jak przyrządzić z niej smaczna zupę krem. Wyszła naprawdę pyszna i przekonała mnie do zup fasolowych oraz do nie wyrzucania pozornie nie nadających się produktowe. Warunek jest jeden - fasola musi być ładna, bez oznak psucia i pieśni. Jeśli nie posiadacie kiełkującej fasoli możecie użyć zwykłej.
Składniki :
• 1 kg fasoli jaś
• 1 marchew
• 1 pietruszka
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka majeranku
• parę gałązek świeżego oregano
• 2 łyżki soli, 3 ziarna pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy
Przygotowanie:
• 1 marchew
• 1 pietruszka
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka majeranku
• parę gałązek świeżego oregano
• 2 łyżki soli, 3 ziarna pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy
Przygotowanie:
Fasole moczymy przez noc.
Przygotowujemy bulion. Obrane warzywa kroimy w plasterki. Cebule pozbawiamy łupin i opiekamy nad gazem aż nabierze koloru. Gotujemy w 2 l wody wraz z przyprawami.
Obieramy fasole z przezroczystych łupinek. (Moja kiełkująca fasola dala się b łatwo obrać, jeśli jednak posiadasz zwykła, pomiń ten krok, a zamiast tego zmiksuj na krem samą fasolę) wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy tak długo aż warzywa zmiękną a fasola się rozpadnie tworząc krem. Pod koniec doprawiamy majerankiem.
Nalewamy do półmisków i ozdabiamy gałązka oregano. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz