piątek, 18 lipca 2014

Chiński makaron z tofu

To pierwszy przepis przy użyciu tofu jakiego się nauczyłam. Wszyscy go uwielbiają  i proszą o więcej. Zanim zaczęłam eksperymenty z tofu - miałam go za zbitą masę o smaku niczego, ale zapewniam jeszcze nie raz was zaskoczy.


Składniki:
  • kostka tofu
  • oliwa/ olej do smażenia
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego  
  • szklanka wody
  • chiński makaron ( taki jak z zupek chińskich) - jedna sprasowanka na 1 osobę 
  • 5 łyżek curry
  • 0.5 łyżeczki ostrej papryki (jeśli ktoś nie lubi pikantnego smaku to mniej )
  • opakowanie mieszanki orientalnej hortexu (jeśli dostaniesz tą z przyprawą pomiń to co poniżej)
  • szczypta: kuminu, cynamonu,kardamonu, mielonego imbiru 

Przygotowanie :

1.Tofu kroimy w kostkę mieszamy na patelni z sosem sojowym i podsmażamy z oliwą aż wchłonie sos i lekko się zarumieni. 

2.Makaron zalewamy we wrzątku i przykrywamy na parę minut. 

3.W międzyczasie podsmażamy warzywa na oliwię - krótko aby nie straciły koloru i chrupkości .

4. Na woku lub dużej patelni łączymy makaron, warzywa, tofu. Do wody dodajemy wszystkie  przyprawy i zalewamy do makaronu. Mieszamy i gotujemy parę minut . Podajemy i  津津有味



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz