środa, 23 lipca 2014

Orientalna zupa jarzynowa

W dzieciństwie nie przepadałam za zupą jarzynową. Wydawała mi się bardzo nudna. Obecnie uważam że to jedno z najlepszych źródeł witamin. Jednak ciągle kiedy pojawia się w domu patrzę na nią z dystansem, dlatego postanowiłam trochę urozmaicić jarzynową nadając jej azjatycki posmak. Nie jest to na pewno original japońska receptura - natomiast zawiera podstawowe zasady orientalnych zup : dużo składników, pikantny smak, różnorodność, więcej treści niż ,,wody"


Składniki :

  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • kawałek kapusty
  • mały por
  • duża cebula
  • natka pietruszki
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 szklanki świeżego groszku (poza sezonem może być mrożony)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 0.5 łyżki mąki
  • makaron ryżowy nitki 

Wykonanie :

1. Marchew,seler,pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Pora kroimy w plasterki. Cebulę obieramy. Wszystkie jarzyny wrzucamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy do miękkości pod przykrywką. 




2. Dodajemy świeży groszek i gotujemy jeszcze przez 5 minut.

3. W między czasie przygotowujemy zasmażkę : na rozgrzaną patelnie wrzucamy tłuszcz i kiedy się roztopi dodajemy mąkę, mieszamy i czekamy aż masło zgęstnieje. Całość powinna się lekko zarumienić. Zdejmujemy z ognia, Dodajemy do zupy mieszając.

4. Dodajemy przyprawy oraz sos sojowy.

5. Lekko kruszymy makaron ryżowy i wrzucamy go do gorącego wywaru. Przykrywamy na parę minut

6. Natkę pietruszki siekamy następnie łączymy z zupą. Nakładamy do miseczek ozdabiając zieleniną.

SMACZNEGO !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz