piątek, 18 lipca 2014

Tofu prowansalskie

Myśląc o tofu automatycznie widzimy Azję, pola ryżowe i grzyby mung. Postrzegamy Tofu tylko jako pikane orientalne danie. A stać go na o wiele więcej. Prawda jest taka że tofu ma wiele odsłon a ich liczba zależy tylko od nas. Dziś propozycja na tofu w ziołach rodem z pachnących pól Prowansji.

Składniki :


  • 350 g tofu naturalnego
  • 5 suszonych pomidorów z oleju + 15 łyżek oleju/oliwy (zalewy) 
  • Garść listków bazylii i oregano
  • 5 łyżek ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka pudru czosnkowego (można pominąć)
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 cukinia 
  • Makaron grube wstążki ( ja użyłam domowego z pesto) 
  • sól , świeżo mielony pieprz 

Przygotowanie :

Zaczynamy od zamarynowania tofu, najlepiej jeśli poleży w marynacie przez całą noc - jeśli jednak nie masz na to czasu, wystarczy pół godziny. 

1.Suszone pomidory kroimy na cztery, przekładamy do miski/pojemnika dodajemy porwane listki ziół, olej/oliwę, czosnek kroimy w plasterki dorzucamy do marynaty wraz z ziołami, solą i pieprzem. Tofu kroimy na pół wzdłuż i wszerz tak aby otrzymać w sumie 4 kawałki. Mieszamy w marynacie. Zostawiamy w lodówce przykryte pokrywką. 

2. Cukinię kroimy w plastry i podsmażamy na odrobinie oliwy. Zdejmujemy na talerz wyłożony papierem aby wchłonął tłuszcz 

3. Gotujemy makaron wedle przepisu z opakowania. 

4. Tofu wraz z marynatą podsmażamy na patelni aż nabierze złotego koloru. Łączymy z cukinią i podajemy na makaron.  Smacznego !!!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz