Składniki :
- 350 g tofu naturalnego
- 5 suszonych pomidorów z oleju + 15 łyżek oleju/oliwy (zalewy)
- Garść listków bazylii i oregano
- 5 łyżek ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka pudru czosnkowego (można pominąć)
- 3 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- Makaron grube wstążki ( ja użyłam domowego z pesto)
- sól , świeżo mielony pieprz
Przygotowanie :
Zaczynamy od zamarynowania tofu, najlepiej jeśli poleży w marynacie przez całą noc - jeśli jednak nie masz na to czasu, wystarczy pół godziny.
1.Suszone pomidory kroimy na cztery, przekładamy do miski/pojemnika dodajemy porwane listki ziół, olej/oliwę, czosnek kroimy w plasterki dorzucamy do marynaty wraz z ziołami, solą i pieprzem. Tofu kroimy na pół wzdłuż i wszerz tak aby otrzymać w sumie 4 kawałki. Mieszamy w marynacie. Zostawiamy w lodówce przykryte pokrywką.
2. Cukinię kroimy w plastry i podsmażamy na odrobinie oliwy. Zdejmujemy na talerz wyłożony papierem aby wchłonął tłuszcz
3. Gotujemy makaron wedle przepisu z opakowania.
4. Tofu wraz z marynatą podsmażamy na patelni aż nabierze złotego koloru. Łączymy z cukinią i podajemy na makaron. Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz