piątek, 18 lipca 2014
Spaghetti bolognese - wegańskie
Kto czasem nie ma ochoty na spaghetti? Makaron otulony sosem pomidorowym posypany serem. Przechodząc na wegetarianizm żegnałam się z tą potrawą zupełnie nie słusznie. Pewnego dnia po prostu wpadło mi do głowy jak zrobić go w wersji wege. To banalne! Mało tego testowałam ten przepis u mięsożernej rodziny i nikt nie zorientował się że nie poddałam mięsa. Przepis ten dedykuje dla wszystkich niezdecydowanych i wszystkich tych którzy chcą przekonać znajomych że nie jemy tylko trawy - tak więc do dzieła !
Składniki :
- Granulat sojowy 170g
- kostka warzywna ekologiczna
- łyżka sosu sojowego
- makaron spaghetti
- starty ser wegański
- 1 bakłażan (można pominąć - mi smakuję o wiele bardziej z tym warzywem )
sos:
- 3 pomidory
- 200 g koncentratu pomidorowy
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki przyprawy włoskiej (lub prowansalskiej)
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- sól, świeżo mielony pieprz
Jako że najdłużej będziemy przygotowywać sos, zacznijmy od niego - będzie się robić w miarę sam w trakcie przygotowania pozostałej części dania. Można oczywiście użyć gotowego ale ten to zupełnie inna bajka.
Cebule kroimy w kostkę, do rondelka wlewamy oliwę i dodajemy cebulę oraz posiekany czosnek. Całość podduszamy na małym ogniu aż zmięknienie (uważajcie aby nie przypalić!) Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Pomidory sparzamy, ściągamy, skórkę i kroimy w kostkę. Dodajemy wraz z koncentratem i ziołami do oliwy z cebulą i czosnkiem. Gotujemy na wolnym ogniu aż osiągnie konsystencje gęstego sosu. Na koniec przyprawiamy solą i spora ilością pieprzu.
1. Granulat sojowy, kostkę oraz sos sojowy zalewamy wrzątkiem (tak aby przykryło) mieszamy, przykrywamy przykrywką i odstawiamy na 10 minut
2. Bakłażana kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie aby zmiękł.
3. Gotujemy makaron wedle przepisu na opakowaniu.
4. Granulat odcedzamy, podsmażamy na oliwie. Mieszamy z sosem. Dodajemy bakłażana. Gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu.
5. Na makaron podajemy sos, całość oprószamy serem i ozdabiamy listkiem bazylii.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz