Sos Teriyaki to podstawa japońskiej kuchni. W kraju kwitnącej wiśni używa się go do marynowania mięs i owoców morza ale również i tofu. Dlaczego zatem nie użyć go do kotlecików sojowych -serwując sobie kulinarną podróż do orientu ? Jak zawsze w wersji cruelty free ; )
Składniki:
Paczka kotletów sojowych o smaku kurczaka
Garść dowolnych dużych kiełków (ja użyłam kiełki soi)
4 ząbki czosnku
1 mrożonka chińskich warzyw
Sos :
2 łyżki wytrawnego białego wina
2 łyżki cukru
2 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki imbiru w proszku
rękaw do pieczenia
1. Kotlety sojowe zalać wrzątkiem wraz z kostką warzywną.
Pozostawić pod przykryciem na około 10 minut.
2. W między czasie pomieszać wszystkie składniki sosu aż do rozpuszczenia cukru.
3. Kotlety odcedzić przełożyć do rękawa wraz z warzywami, czosnkiem i sosem.
4. Rękaw zamknąć z obu stron i przez chwilę nim obracać aż do wymieszania składników. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawać z ryżem i kiełkami. Smacznego!
2. W między czasie pomieszać wszystkie składniki sosu aż do rozpuszczenia cukru.
3. Kotlety odcedzić przełożyć do rękawa wraz z warzywami, czosnkiem i sosem.
4. Rękaw zamknąć z obu stron i przez chwilę nim obracać aż do wymieszania składników. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawać z ryżem i kiełkami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz