środa, 19 listopada 2014

Tofu z warzywami i ananasem



Od zawsze jestem fanką pikantnych potraw, natomiast moja mama zawsze prosi aby zrobić jej wersje łagodną. Stąd pomysł aby przełamać pikantność słodkim ananasem. Bomba doznań gwarantowana!


1 opakowanie makaronu chow mein
1 opakowanie mrożonki chińskiej
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka suszonego imbiru
½ łyżeczki cynamonu
3 ząbki czosnku
Puszka ananasa
Duże kiełki ja użyłam kukurydzianych
Kostka tofu naturalnego
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki sosu sojowego
Sól, pieprz

opcjonalnie : gotowy sos chilli do polania makaronu 


  1. Tofu kroimy w kostkę wkrawamy czosnek, przyprawy i zalewamy sosem sojowym. Zostawiamy w lodówce na minimum 15 minut.
  2. Makaron zalewamy wrzątkiem zmieszanym z sokiem z ananasa (do przykrycia) i odstawiamy na parę minut.
  3. Tofu podsmażamy na oleju, kiedy się zarumieni dodajemy warzywa oraz pokrojonego ananasa.



      4.Makaron odcedzamy, dodajemy do warzyw i dokładnie mieszamy
      5.Podajemy póki gorące. Makaron polewamy pikantnym sosem - jeśli ktoś lubi ostre smaki.      
     Smacznego! 














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz