Od zawsze jestem fanką pikantnych potraw, natomiast moja
mama zawsze prosi aby zrobić jej wersje łagodną. Stąd pomysł aby przełamać pikantność
słodkim ananasem. Bomba doznań gwarantowana!
1 opakowanie makaronu chow mein
1 opakowanie mrożonki chińskiej
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka suszonego imbiru
½ łyżeczki cynamonu
3 ząbki czosnku
Puszka ananasa
Duże kiełki ja użyłam kukurydzianych
Kostka tofu naturalnego
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki sosu sojowego
Sól, pieprz
- Tofu kroimy w kostkę wkrawamy czosnek, przyprawy i zalewamy sosem sojowym. Zostawiamy w lodówce na minimum 15 minut.
- Makaron zalewamy wrzątkiem zmieszanym z sokiem z ananasa (do przykrycia) i odstawiamy na parę minut.
- Tofu podsmażamy na oleju, kiedy się zarumieni dodajemy warzywa oraz pokrojonego ananasa.
4.Makaron
odcedzamy, dodajemy do warzyw i dokładnie mieszamy
5.Podajemy
póki gorące. Makaron polewamy pikantnym sosem - jeśli ktoś lubi ostre smaki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz