środa, 26 listopada 2014

Sałatka ekstraparty

To jedna z tych sałatek w których istnienie mięsożercy nie wieża, a jak już spróbują - rękami i nogami zapierają się że to nie możliwe. Przechodząc na weganizm pożegnałam się z sałatkami na bazie majonezu, zastępując je skądinąd smacznymi zielonymi. A przecież wykonanie wege majonezowej sałatki jest banalnie proste i nie zajmie nam więcej niż 15 minut. Jest jeden mały minus ów przepisu : trzeba dołożyć wszelki starań aby sałatka nie ubyła przez noc (to naprawdę najtrudniejszy punkt programu) bo po "przegryzieniu" jest idealna.
To co robimy? : )




Składniki:

1 puszka ananasa
1 puszka groszku
1 kostka tofu
1 słoiczek pieczarek marynowanych
1 pęczek natki pietruszki

Sos:

1 szklanka mleka sojowego
1,5  szklanki oleju
1 łyżka płatków drożdżowych nie aktywnych
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka  soku z cytryny
3 łyżeczki curry
1 łyżka proszkowanego imbiru
1 łyżeczka estragony
2 łyżki soku z ananasa
2 łyżki soku z cytryny
Sól, pieprz

1.Do wysokiego naczynia wlewamy mleko sojowe wraz z octem i cytryną. Bledujemy tzw. Żyrafą przez 5 minut po tym czasie powoli dodajemy olej. Miksujemy aż do uzyskania gęstej masy (około 10 minut) 
2.Dodajemy płatki drożdżowe, sok z cytryny i ananasa oraz przyprawy – sos trzeba solidnie doprawić solą i pieprzem.

3.Sok z ananasa przelewamy do szklanki natomiast plastry i pieczarki kroimy na cztery, tofu kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. 
4.Groszek odcedzamy na sitku. Dodajemy do reszty składników i zalewamy sosem. 5.Wstawiamy na noc do lodówki aby tofu przeszło smakiem sosu. 
6.Przed podaniem dekorujemy drobno siekaną natką pietruszki.


Smacznego! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz