To co robimy? : )
Składniki:
1 puszka ananasa
1 puszka groszku
1 kostka tofu
1 słoiczek pieczarek marynowanych
1 pęczek natki pietruszki
Sos:
1 szklanka mleka sojowego
1,5 szklanki oleju
1 łyżka płatków drożdżowych nie aktywnych
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżeczki curry
1 łyżka proszkowanego imbiru
1 łyżka proszkowanego imbiru
1 łyżeczka estragony
2 łyżki soku z ananasa
2 łyżki soku z cytryny
Sól, pieprz
1.Do wysokiego
naczynia wlewamy mleko sojowe wraz z octem i cytryną. Bledujemy tzw. Żyrafą
przez 5 minut po tym czasie powoli dodajemy olej. Miksujemy aż do uzyskania
gęstej masy (około 10 minut)
2.Dodajemy płatki drożdżowe, sok z cytryny i ananasa
oraz przyprawy – sos trzeba solidnie doprawić solą i pieprzem.
3.Sok z ananasa
przelewamy do szklanki natomiast plastry i pieczarki kroimy na cztery, tofu
kroimy w kostkę, wrzucamy do miski.
4.Groszek odcedzamy na sitku. Dodajemy do
reszty składników i zalewamy sosem. 5.Wstawiamy na noc do lodówki aby tofu
przeszło smakiem sosu.
6.Przed podaniem dekorujemy drobno siekaną natką
pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz