Nie wiem kto pierwszy wpadł na ten pomysł bo w okresie lata pojawiło się ich pełno. Ja pierwszy raz zobaczyłam ten przepis w gazecie i po małej modyfikacji dzielę się z Wami.
Do Blenderów marsz!
Składniki:
500g świeżego lub mrożonego bobu
5 łyżek sezamu
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
Ząbek czosnku
1 łyżka suszonej mięty ogrodowej
Szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki ostrej papryki
Sól pieprz do smaku
Do 80ml wody spod gotowania strączków
1. Bób gotujemy pod przykryciem z łyżeczką soli i cukru przez
około 10 minut – młody bób krócej, uważając aby się nie rozpadł. Najlepiej po 5
minutach sprawdzić twardość widelcem. Powinien być jędrny, lecz miękki.
2.Bób
obieramy z łupin, odkładamy 4 łyżki, resztę przekładamy do wysokiego naczynia
wraz z sokiem z cytryny i czosnkiem.
4.Pod koniec dodajemy przyprawy oraz całe nasiona bobu – mieszamy delikatnie.
5.Podajemy polane odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz