Idealna na chłodne jesienne dni, wspaniale rozgrzewa i dodaje
energii dzięki sporej dawce curry - przyprawie, która wedle Hindusów przedłuża życie.
Składniki:
1kg dojrzałych pomidorów
1 duży por
1 spora cukinia
5 łyżek curry
1l buliony warzywnego
Sól, pieprz
Składniki na bulion warzywny :
2 marchewki
1 pietruszka
1 seler
3 obrane cebule
Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnie
Nać selera korzennego
2 łyżki oliwy
1l wody
Sól, pieprz
1.Warzywa korzenne obieramy, myjemy i podsmażamy na oliwie dosłownie
minutę następnie zalewamy wody, dodajemy przyprawy, nać selera i opalone nad
gazem cebule. Gotujemy tak długo aż warzywa zmiękną pod koniec solimy i
pieprzymy do smaku.
2.Pomidory sparzamy, ściągamy skórkę, kroimy w kostkę.
3.Pora
przekrawamy na pół opłukujemy z ziemi i kroimy w plastry.
4. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i podduszamy pora aż do miękkości, dodajemy pomidory i przyprawę curry.
Całość gotujemy jeszcze przez 5 minut na wolnym ogniu aby przeszło aromatem.
5. Bulion zagotowujemy w osobnym naczyniu i dodajemy do niego pomidory z porem.
Doprowadzamy do wrzenia po czym wyłączamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
6.Umytą cukinie kroimy w kostkę i podsmażamy na mocno rozgrzanej oliwię aż stanie
się chrupka i rumiana. Dodajemy do zupy i podajemy gorącą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz