środa, 3 grudnia 2014

Zupa Indyjska

Idealna na chłodne jesienne dni, wspaniale rozgrzewa i dodaje energii dzięki sporej dawce curry - przyprawie, która wedle Hindusów przedłuża życie.

Składniki:

1kg dojrzałych pomidorów
1 duży por
1 spora cukinia
5 łyżek curry
1l buliony warzywnego
Sól, pieprz

Składniki na bulion warzywny :

2 marchewki
1 pietruszka
1 seler
3 obrane cebule
Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnie
Nać selera korzennego
2 łyżki oliwy
1l wody
Sól, pieprz

1.Warzywa korzenne obieramy, myjemy i podsmażamy na oliwie dosłownie minutę następnie zalewamy wody, dodajemy przyprawy, nać selera i opalone nad gazem cebule. Gotujemy tak długo aż warzywa zmiękną pod koniec solimy i pieprzymy do smaku.


2.Pomidory sparzamy, ściągamy skórkę, kroimy w kostkę. 





3.Pora przekrawamy na pół opłukujemy z ziemi i kroimy w plastry.


4. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podduszamy pora aż do miękkości, dodajemy pomidory i przyprawę curry. Całość gotujemy jeszcze przez 5 minut na wolnym ogniu aby przeszło aromatem.








5. Bulion zagotowujemy w osobnym naczyniu i dodajemy do niego pomidory z porem. Doprowadzamy do wrzenia po czym wyłączamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. 





6.Umytą cukinie kroimy w kostkę i podsmażamy na mocno rozgrzanej oliwię aż stanie się chrupka i rumiana. Dodajemy do zupy i podajemy gorącą. Smacznego! 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz