środa, 10 grudnia 2014

Wegańskie Pierniczki

To już czas to już czas na pieczenie pierników, od razu zróbcie podwójną porcję bo obiecuję wam że większość z nich nie doczeka skruszenia i kiedy zaopatrzeni w lukier otworzycie puszkę zobaczycie własne odbicie w metalowym dnie. 


Składniki:

0.5 kg mąki
0.5 szklanki sztucznego miodu
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
½ kostki wegańskiej margaryny np. alsan
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki zastępnika jajek + 8 łyżek wody lub 3 łyżeczki siemienia lnianego zalanego 5 łyżeczkami wrzątku.

Kolorowe posypki
Lukier
Czekolada gorzka

 1. Masło rozpuszczamy w rondelku wraz z miodem cukrem oraz przyprawą. Zostawiamy do wystudzenia.
 Zastępnik jajek przygotować według przepisu na opakowaniu lub Siemię lniane zalać wrzątkiem i odstawić na parę minut, następnie odcedzić na drobnym sitku.

2. Do mąki dodajemy zastępnik jajek lub płyn z pod siemienia oraz kakao. Powolutku wlewamy tłuszcz z przyprawami, równocześnie zagniatając ciasto. Powinno być zwarte i nie kleić się do rąk.

3. Ciasto rozwałkujemy na grubość 0,5cm następnie wykrawamy świąteczne kształty. Pieczemy w 180 stopniach przez góra 15 minut.


4. Wsadzamy do puszki na około tydzień wraz z cząstką jabłka (wymieniamy na świeżą co 2 dni aby nie spleśniało) . Po tym czasie dekorujemy lukrem lub czekoladą i posypkami.


_____________________

do ozdabiania pierniczków będziemy potrzebować lukier królewski. Jest on twardszy i szybciej zastyga. Wersja wegańska jest prosta i nie grozi zarażeniem salmonellą : )

Lukier królewski :

Składniki :

1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
parę łyżek gorącej wody ( w zależności od gęstości jaką chcemy uzyskać)
2 łyżeczki soku z pomarańczy
1/2 płaskiej łyżeczki agaru

Składniki mieszamy ze sobą energicznie. W razie potrzeby dolewamy wody lub dosypujemy cukru. 
Lukier z czasem będzie gęstnieć i kamienieć, wystarczyć wtedy dodać krople cieplej wody i ponownie wymieszać.
Do lukru możemy dodawać barwniki spożywcze, soki z owoców (zamiast wody) kakao, kurkumę a nawet cynamon.



Jeśli chcemy powieści pierniczki na choince, przekłujmy ciasto przed upieczeniem, wykałaczką. 

Jako posypki/ ozdoby świetnie sprawdzą się suszone owcoce np. żurawina, ananas, imbir oraz ziarna sezamu lub wiórki kokosowe. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz