To już czas to już czas na pieczenie pierników, od razu zróbcie podwójną porcję bo obiecuję wam że większość z nich nie doczeka skruszenia i kiedy zaopatrzeni w lukier otworzycie puszkę zobaczycie własne odbicie w metalowym dnie.
Składniki:
0.5 szklanki sztucznego
miodu
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
½ kostki wegańskiej
margaryny np. alsan
1 opakowanie przyprawy do
piernika
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
4 łyżki zastępnika jajek + 8
łyżek wody lub 3 łyżeczki siemienia lnianego zalanego 5 łyżeczkami wrzątku.
Kolorowe posypki
Lukier
Czekolada gorzka
1. Masło rozpuszczamy w
rondelku wraz z miodem cukrem oraz przyprawą. Zostawiamy do wystudzenia.
Zastępnik jajek przygotować
według przepisu na opakowaniu lub Siemię lniane zalać wrzątkiem i odstawić na
parę minut, następnie odcedzić na drobnym sitku.
2. Do mąki dodajemy zastępnik
jajek lub płyn z pod siemienia oraz kakao. Powolutku wlewamy tłuszcz z
przyprawami, równocześnie zagniatając ciasto. Powinno być zwarte i nie kleić
się do rąk.
3. Ciasto rozwałkujemy na
grubość 0,5cm następnie wykrawamy świąteczne kształty. Pieczemy w 180 stopniach
przez góra 15 minut.
4. Wsadzamy do puszki na około
tydzień wraz z cząstką jabłka (wymieniamy na świeżą co 2 dni aby nie spleśniało) . Po tym czasie dekorujemy lukrem lub czekoladą i
posypkami.
_____________________
do ozdabiania pierniczków będziemy potrzebować lukier królewski. Jest on twardszy i szybciej zastyga. Wersja wegańska jest prosta i nie grozi zarażeniem salmonellą : )
Lukier królewski :
Składniki :
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
parę łyżek gorącej wody ( w zależności od gęstości jaką chcemy uzyskać)
2 łyżeczki soku z pomarańczy
1/2 płaskiej łyżeczki agaru
Składniki mieszamy ze sobą energicznie. W razie potrzeby dolewamy wody lub dosypujemy cukru.
Lukier z czasem będzie gęstnieć i kamienieć, wystarczyć wtedy dodać krople cieplej wody i ponownie wymieszać.
Do lukru możemy dodawać barwniki spożywcze, soki z owoców (zamiast wody) kakao, kurkumę a nawet cynamon.
Jeśli chcemy powieści pierniczki na choince, przekłujmy ciasto przed upieczeniem, wykałaczką.
Jako posypki/ ozdoby świetnie sprawdzą się suszone owcoce np. żurawina, ananas, imbir oraz ziarna sezamu lub wiórki kokosowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz