sobota, 27 czerwca 2015

Hummus z suszonymi pomidorami i czerwoną bazylią

Prawdziwy hummus pierwszy raz jadłam w pewnym hotelu położonym blisko morza czerwonego w Izraelu. Z wyglądu nie pozorną pastę polecił mi do podpłomyka nasz kierowca. Byłam zauroczona tym smakiem, jednak przypomniałam sobie o niej po latach. 
Musze jednak wspomnieć o mocnych różnicach smakowych między wersją polska a oryginałem. Po pierwsze w Izraelu widziałam ją tylko w wersji klasycznej. Mocno klasycznej - jest ona mniej doprawiana, bardziej gęsta i słabo wyczuwalnym aromacie cytryny. Ponadto bardzo często przygotowuje się ją ze świeżej nie suchej cieciorki i skąpi oliwy, gdyż flakonik ze świeżo tłoczona oliwą ładuje tuż obok jako podstawa do każdego dania - macza się w niej chleb, polewa warzywa.
Bardzo lubię hummus w wersji klasycznej, ale na ten przepis zna już chyba każdy. Dziś Hummus w stylu Italiano z suszonymi pomidorami i czerwoną bazylią. 



Składniki :



·                                 200g cieciorki suchej 
·                                 4 łyżki białego sezamu
·                                 4 łyżki oliwy z oliwek – najlepiej  użyć tej z zalewy z suszonych pomidorów
·                                 1 cytryna
·                                 ½ szklanki wody spod gotowania cieciorki
·                                 2 listki laurowe
·                                 2 ziela angielskie
·                                 2 ziarna pieprzu 
·                                 1 ząbek czosnku
·                                 sól, pieprz 

·                              200g suszonych pomidorów w oliwie
·                             Garść listków czerwonej bazylii
·                              2 łyżki ziół prowansalskich


 Przygotowanie : 
  1.  Cieciorkę namaczamy na noc. Rano płuczemy cieciorkę dwukrotnie, zalewamy wodą 3 cm nad poziom cieciorki, dodajemy liść laurowy, pieprz, ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. 
  2. Sezam prażymy na suchej patelni, na małym ogniu, cały czas mieszając aż osiągnie złoty kolor.
  3. Blendujemy sezam, 1/2      szklanki wody z pod gotowania cieciorki, sok wyciśnięty z cytryny oraz czosnek na gładką maskę. 
  4. Do masy dodajemy odcedzoną cieciorkę oraz oliwę - całość blendujemy na gładka masę. 
  5. Pomidory, przyprawy oraz listki bazylii jeszcze raz blednujemy na gładką lub pół gładką pastę – w zależności od upodobań J
  6. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. 
  7. Pysznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz