sobota, 27 czerwca 2015

Wegańska Owsianka

Przychodzi taki moment w życiu każdego człowieka, kiedy nie może już patrzeć na kanapki. Nudne kanapki, na śniadanie pierwsze, drugie i każde inne no i jeszcze na kolację. Postanowiłam się zbuntować i sięgnąć pamięcią do czasów dzieciństwa. Na pierwsze śniadanie była zupa mleczna lub mleko z płatkami lub owsianka. Do owsianki zraził mnie niestety mój Tato który przygotował mi ją na sucho (sic!) wymieszaną z cukrem kryształem i karmił łyżka. Sucha niczym wióry pasza bardziej dla konia niż człowieka pod wpływem próby żucia zmieniała się w kit który skutecznie zapobiegał mowie - pewnie o to chodziło ; ) Brr, a Tata je tak do dziś.
Odczarowałam owsiankę przypadkiem pod wpływem gotowca - zalej wodą. A po latach postanowiłam przygotować wersję wegańską. Okazała się tak pyszna, że przygotowuje ją prawie codziennie.

Owsianka jest bardzo zdrowa! Owies jest jednym z najzdrowszych pokarmów na świecie. Wspomaga prawidłowe trawienie, dzięki niemu włosy błyszczą i są silne. Zborze to jest bogactwem minerałów min. wapń - tak mocno poszukiwany w diecie wegańskiej. Zapobiega powstawaniu kamieni w nerkach, wpływa korzystnie na cały organizm. Daje uczucie sytości.
Do owsianki warto dodawać orzechy, ziarna i sezonowe owoce. Najlepiej komponować ją według własnych potrzeb zdrowotnych np. borówki wspomogą osoby z problemami z oczami, suszona żurawina wspomoże leczenie i profilaktykę układu moczowego, siemię lniane wzmocni włosy, ananas wspomoże odchudzanie, śliwki/morele pomogą przy zaparciach.

Aby owsianka nie utraciła składników odżywczych trzeba ją dobrze przygotować. Zamiast cukru warto dodać syrop klonowy lub stewie. Poniżej przedstawiam moją owsiankę, którą modyfikuję na bieżąco w miarę dostępności owoców.


Składniki :


  • parę łyżek owsianki (nie ekspresowej!) - tyle ile zjecie 
  • woda
  • mleko sojowe 
  • 5 czereśni
  • 3 truskawki
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego 
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka sezamu 
  • 1 łyżka orzechów ziemnych 
  • 3 migdały
  • szczypta suszonego imbiru 
  • 1 łyżka syropu klonowego

Przygotowanie :

1. Płatki owsiane zalej zimna wodą, 0,5 cm nad płatki i zostaw pod przykryciem na cała noc. 





2. Rano upraż na suchej patelni orzechy i nasiona - najlepiej osobno, aby te mniejsze się nie przypaliły.





3. Przygotuj owoce, umyj i usuń szypułki truskawek, wydryluj czereśnie.









4. Zagrzej mleko sojowe wraz z syropem klonowym.
5. Połącz wszystkie składniki i zalej ciepłym lub zimnym mlekiem sojowym.





6. Dobrego dnia!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz