czwartek, 18 czerwca 2015

Hummus z zielonymi szparagami i cytrynowym pieprzem

Uwielbiam szparagi, są niezwykle zdrowe i apetyczne. Moje pierwsze kroki z tym warzywem nie były za udane, nie wiedziałam bowiem jak je obierać i przyrządzać. Z radą przyszła ukochana Babcia Ania która wraz z rodzicami (jeszcze zanim wygnali ich Niemcy do małopolski) na ziemiach wielkopolski sadziła kopczyki ze szparagami - Kto wie może to własnie moja Babcia zapoczątkowała modę na sadzenie tego warzywa w Polsce.
Dobre szparagi powinny nie być zbyt grube a ich końcówki miękkie nie zdrewniałe. Następnym etapem jest obieranie. Tak! szparagi należy obrać! Szparagi białe obieramy od główki do końcówek, młode zielone wystarczy do połowy. W tym celu najlepiej użyć specjalnej obieraczki. Dostałam taką od Mamy rok temu i od tej chwili obieranie nie jest już uciążliwe. Oczywiście możecie użyć zwykłej obieraczki do jarzyn ale uważajcie w tedy aby nie złamać warzywa w pół - szparagi są bardzo kruche.
Któregoś pięknego letniego dnia, jadłam właśnie szparagi zanurzając je w hummusie, pomyślałam wtedy dlaczego by nie zrobić hummusu ze szparagami i doznałam kulinarnego olśnienia. Spróbujcie koniecznie!


Składniki :


  • 200g cieciorki suchej 
  • 4 łyżki białego sezamu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek ekstra virgin 
  • 1 cytryna
  • 3/4 szklanki wody spod gotowania cieciorki
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzu 
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz 

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • pół pęczka natki pietruszki


Przygotowanie :

  1.  Cieciorkę namaczamy na noc. Rano płuczemy cieciorkę dwukrotnie, zalewamy wodą 3 cm nad poziom cieciorki, dodajemy liść laurowy, pieprz, ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. 
  2. Sezam prażymy na suchej patelni, na małym ogniu, cały czas mieszając aż osiągnie złoty kolor.
  3. Blendujemy sezam, 3/4 szklanki wody z pod gotowania cieciorki, sok wyciśnięty z cytryny oraz czosnek na gładką maskę. 
  4. Do masy dodajemy odcedzoną cieciorkę oraz oliwę - całość blendujemy na gładka masę. 
  5. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. 
  6. Szparagi myjemy, obieramy obieraczką do polowy wysokości warzywa. Odcinamy twarde końcówki.
  7. Szparagi wiążemy nitką i wrzucamy na lekko osoloną gotująca się wodę. Gotujemy do miękkości - w zależności od grubości 10-15 minut. 
  8. Ugotowane szparagi przelewamy zimną wodą aby przerwać proces gotowania.
  9. Odcinamy dolne części szparagów  i dodajemy je do hummusu wraz z cytrynowym pieprzem, natką pietruszki i gałką muszkatołową.
  10. Całość ponownie blendujemy.
  11. Podajemy skopione oliwą w towarzystwie główek szparagów. Smacznego! 












3 komentarze:

  1. uwielbiam hummus i często kombinuje z różnymi dodatkami do niego. ze szparagami jeszcze nie jadłam, pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszam do spróbowania! Na pewno warto bo szparagi dziś były już po 8zł :)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń