Dobre szparagi powinny nie być zbyt grube a ich końcówki miękkie nie zdrewniałe. Następnym etapem jest obieranie. Tak! szparagi należy obrać! Szparagi białe obieramy od główki do końcówek, młode zielone wystarczy do połowy. W tym celu najlepiej użyć specjalnej obieraczki. Dostałam taką od Mamy rok temu i od tej chwili obieranie nie jest już uciążliwe. Oczywiście możecie użyć zwykłej obieraczki do jarzyn ale uważajcie w tedy aby nie złamać warzywa w pół - szparagi są bardzo kruche.
Któregoś pięknego letniego dnia, jadłam właśnie szparagi zanurzając je w hummusie, pomyślałam wtedy dlaczego by nie zrobić hummusu ze szparagami i doznałam kulinarnego olśnienia. Spróbujcie koniecznie!
Składniki :
- 200g cieciorki suchej
- 4 łyżki białego sezamu
- 4 łyżki oliwy z oliwek ekstra virgin
- 1 cytryna
- 3/4 szklanki wody spod gotowania cieciorki
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- pęczek zielonych szparagów
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- pół pęczka natki pietruszki
Przygotowanie :
- Cieciorkę namaczamy na noc. Rano płuczemy cieciorkę dwukrotnie, zalewamy wodą 3 cm nad poziom cieciorki, dodajemy liść laurowy, pieprz, ziele angielskie. Gotujemy do miękkości.
- Sezam prażymy na suchej patelni, na małym ogniu, cały czas mieszając aż osiągnie złoty kolor.
- Blendujemy sezam, 3/4 szklanki wody z pod gotowania cieciorki, sok wyciśnięty z cytryny oraz czosnek na gładką maskę.
- Do masy dodajemy odcedzoną cieciorkę oraz oliwę - całość blendujemy na gładka masę.
- Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
- Szparagi myjemy, obieramy obieraczką do polowy wysokości warzywa. Odcinamy twarde końcówki.
- Szparagi wiążemy nitką i wrzucamy na lekko osoloną gotująca się wodę. Gotujemy do miękkości - w zależności od grubości 10-15 minut.
- Ugotowane szparagi przelewamy zimną wodą aby przerwać proces gotowania.
- Odcinamy dolne części szparagów i dodajemy je do hummusu wraz z cytrynowym pieprzem, natką pietruszki i gałką muszkatołową.
- Całość ponownie blendujemy.
- Podajemy skopione oliwą w towarzystwie główek szparagów. Smacznego!
uwielbiam hummus i często kombinuje z różnymi dodatkami do niego. ze szparagami jeszcze nie jadłam, pyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszam do spróbowania! Na pewno warto bo szparagi dziś były już po 8zł :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń