niedziela, 28 czerwca 2015

Wegańska tarta z wiśniami

Początek wakacji kojarzy mi się z imieninami Babci Władzi, na które przyjeżdża ciocia z pod Krakowa, wraz z ciocią przyjeżdża wiadro wiśni. Babcia robi kompoty na zimę ja piekę ciasta. Tym razem proste klasyczne ciasto z wiśniami, idealne na piknik do ogródu a nawet na rodzinę spotkanie.


Składniki :

500g wiśni
200g mąki pszennej
150g cukru kryształu
1 opakowanie budyniu waniliowego* lub 50g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
200g miękkiej margaryny roślinnej
4 porcje zastępnika jajek**
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Cukier puder


* Zwróć uwagę na skład budyniu, czasami producent dodają mleko w proszku
** Przygotuj cztery "jajka" według przepisu na opakowaniu


Przygotowanie :

1. Wiśnie umyj i wydryluj parę godzin przed pieczeniem ciasta - aby sok zdążył sieknąć - w tym celu przełóż owce na sito.
2. Margarynę utrzyj mikserem wraz z cukrem na puszystą masę.
3. "jajka" dodawaj powoli do margaryny z cukrem nie przestając miksować - uważaj aby masa się nie zważyła.
4. Mąkę, budyń, proszek do pieczenia przesiej przez sito i dodawaj do masy po łyżeczce - nie przestawaj miksować.
5. Ciasto przełóż do formy tarty wysmarowanej uprzednio oliwą i obsypanej bułką tartą. Wiśnie oprósz mąką - ten prosty zabieg zapobiegnie opadaniu owców na dno.
6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni  i piecz do suchego patyczka około 20 minut.
7. Po upieczeniu, ciasto zostaw w uchylonym piekarniku aż wystygnie, następnie posyp cukrem pudrem.

Smacznego podwieczorku!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz