Składniki :
500g czereśni
200g mąki pszennej
150g cukru kryształu
1 opakowanie budyniu czekoladowego* lub 50g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
200g miękkiej margaryny roślinnej
4 porcje zastępnika jajek**
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
1 tabliczka wegańskiej czekolady deserowej
* Zwróć uwagę na skład budyniu, czasami producent dodają mleko w proszku
** Przygotuj cztery "jajka" według przepisu na opakowaniu zamiennika jajek, produkt ten znajdziesz w sklepach eko jak i w supermarketach na działach ekologicznych/bezglutenowych
Przygotowanie :
1. Czereśnie umyj i wydryluj parę godzin przed pieczeniem ciasta - aby sok zdążył sieknąć - w tym celu przełóż owce na sito.
2. Margarynę utrzyj mikserem wraz z cukrem na puszystą masę.
3. "jajka" dodawaj powoli do margaryny z cukrem nie przestając miksować - uważaj aby masa się nie zważyła.
4. Mąkę, budyń, kakao, proszek do pieczenia przesiej przez sito i dodawaj do masy po łyżeczce - nie przestawaj miksować.
5. Pół tabliczki czekolady pokrój w drobną kostkę i dodaj do ciasta.
6. Ciasto przełóż do formy tarty wysmarowanej uprzednio oliwą i obsypanej bułką tartą. Czereśnie oprósz mąką - ten prosty zabieg zapobiegnie opadaniu owców na dno.
8. Po upieczeniu, ciasto zostaw w uchylonym piekarniku aż wystygnie.
Miłego popołudnia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz