niedziela, 5 lipca 2015

Wegańskie ciasto ucierane z truskawkami

To ciasto jest jak bumerang. Nie, nie, nie zrozumcie mnie źle - przepis nie pochodzi z Australii, chodzi tylko o to że wraca na każdych imieninach i spotkaniach rodzinnych. Raz się zbuntowałam i go nie upiekłam, goście wyszli jakby obrażeni...

Nie ryzykuj upiecz go na weekend : )


Sekretem tego ciasta jest budyń o smaku truskawkowym, staram wybierać się ten w którym aromaty są naturalne oraz wystrzegam tych barwionych koszenilą (robaczki) na szczęście parę producentów przerzuciło się na buraka ; )

Składniki :

500g truskawek
200g mąki pszennej
150g cukru kryształu
1 opakowanie budyniu truskawkowego*
1/2 łyżeczki soli
200g miękkiej margaryny roślinnej
4 porcje zastępnika jajek**
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Cukier puder


* Zwróć uwagę na skład budyniu, czasami producent dodają mleko w proszku
** Przygotuj cztery "jajka" według przepisu na opakowaniu


Przygotowanie :

1. Truskawki umyj i usuń szypułki. Ułóż na ręczniku papierowym aby wyschły.
2. Margarynę utrzyj mikserem wraz z cukrem na puszystą masę.
3. "jajka" dodawaj powoli do margaryny z cukrem nie przestając miksować - uważaj aby masa się nie zważyła.
4. Mąkę, budyń, proszek do pieczenia przesiej przez sito i dodawaj do masy po łyżeczce - nie przestawaj miksować.
5. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki oprósz mąką - ten prosty zabieg zapobiegnie opadaniu owców na dno.
6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni  i piecz do suchego patyczka około 20 minut.
7. Po upieczeniu, ciasto zostaw w uchylonym piekarniku aż wystygnie, następnie posyp cukrem pudrem.

Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz