niedziela, 5 lipca 2015

Wegański sos koperkowy

Kto zwykł jadać obiady u Babci na pewno jadł jajka w sosie koperkowym. To danie było moim koszmarem bo przyrządzano je również w moim przedszkolu (wyjątkowo paskudne wykonanie) Babcia jak to babcia czyniła to doskonale. Sos uwielbiałam ale ... z ziemniakami połączenie jajek było zbyt mdłe. Po latach wracam do tego klasycznego jedzenia w wersji wolnej od przemocy. Proponuję podać go po prostu z młodymi ziemniakami. Jeśli ktoś Was tęskni jednak za wersją jajeczną , jest na to prosty sposób : obsmażcie tofu naturalne ze szczyptą czarnej soli  - a nie poczujecie różnicy. Sos można przyrządzić zarówno z mleka sojowego, śmietanki wege lub roślinnego jogurtu.


Składniki :

Spory pęczek koperku
200 ml mleka sojowego naturalnego lub 150 ml śmietanki wegańskiej naturalnej lub 150 ml jogurtu sojowego naturalnego
4 łyżki mąki pszennej (można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od upodobań gęstości)
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz

Wykonanie :

1. Mleko wymieszaj trzepaczką ręczna z mąką oraz sokiem z cytryny.
2. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając.
3. Koperek drobno posiekaj i dodaj do sosu, podduś jeszcze parę minut.
4. I gotowe!






4 komentarze:

  1. czy mąka musi być pszenna?

    OdpowiedzUsuń
  2. czy gotowy sos można zawekować czy pod wpływem podgrzewania się rozwarstwi?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki wielkie za przepis, strasznie tęskniłem za sosem koperkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kapitalny sos. Poprzednie próby wypadały jakoś nieprzekonująco, ale cytryna zrobiła to coś. Dodałam jeszcze dwie łyżki płatków drożdżowych i wyszedł bomba.

    OdpowiedzUsuń