niedziela, 11 października 2015

Jesiene latte z syropem z dyni

W jesienne zimne dni nie ma nic lepszego niż kubek pachnącej kawy. A jak jesień to dynia.
Jeśli nie miałeś okazji spróbować dyniowej kawy w Starbucksie lub po prostu chcesz ją przygotować samodzielnie zapraszam do skorzystania z poniższego przepisu. Satysfakcja gwarantowana!

Składniki :


  • 3 łyżeczki syropu z dyni (przepis)
  • świeżo parzona kawa
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego 
  • roślina bita śmietana**
  • cynamon
Dodatko
Spieniacz do mleka lub mikser

* tu świetnie się sprawdza Alpro sojowe dla baristów
** pewnie będziecie zaskoczeni, ale wegańska bita śmietana w sprayu jest w prawie każdym  większym supermarkecie, czytajcie etykietki a na pewno znajdziecie! 


Przygotowanie: 

1. Zaparz kawę przy pomocy kawiarki lub ekspresu.
2. Mleko roślinie wlej do garnuszka i podgrzewaj przez przez 3 minuty na małym ogniu. Wyłącz gaz. Spieniaj mleko początkowo wykonując ruchy góra duł, następnie trzymaj spieniacz tuż pod powierzchnią. Kiedy wytworzy się piana uderz delikatnie garnuszkiem o blat stołu aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. 
3. Do wysokich szklanek nałóż syrop, dodaj kawę i pomieszaj. Delikatnie wlej mleko, na koniec dodaj bitą śmietanę - koniecznie ozdób ją cynamonem. 
4. Gotowe, trzymajcie się ciepło!





1 komentarz:

  1. Super pomysł! Świetnie to wygląda :)
    Bita śmietana, o której piszesz nie jest wegańska - zawiera białka mleka (najczęściej kazeinian sodu). Producenci reklamują je jako „roślinne” ze względu na zmianę tłuszczu z mlecznego na roślinny, jednak substancje z mleka nadal w nich występują :(

    OdpowiedzUsuń