Jeśli nie miałeś okazji spróbować dyniowej kawy w Starbucksie lub po prostu chcesz ją przygotować samodzielnie zapraszam do skorzystania z poniższego przepisu. Satysfakcja gwarantowana!
Składniki :
- 3 łyżeczki syropu z dyni (przepis)
- świeżo parzona kawa
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- roślina bita śmietana**
- cynamon
Dodatko
Spieniacz do mleka lub mikser
* tu świetnie się sprawdza Alpro sojowe dla baristów
** pewnie będziecie zaskoczeni, ale wegańska bita śmietana w sprayu jest w prawie każdym większym supermarkecie, czytajcie etykietki a na pewno znajdziecie!
Przygotowanie:
1. Zaparz kawę przy pomocy kawiarki lub ekspresu.
2. Mleko roślinie wlej do garnuszka i podgrzewaj przez przez 3 minuty na małym ogniu. Wyłącz gaz. Spieniaj mleko początkowo wykonując ruchy góra duł, następnie trzymaj spieniacz tuż pod powierzchnią. Kiedy wytworzy się piana uderz delikatnie garnuszkiem o blat stołu aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
3. Do wysokich szklanek nałóż syrop, dodaj kawę i pomieszaj. Delikatnie wlej mleko, na koniec dodaj bitą śmietanę - koniecznie ozdób ją cynamonem.
4. Gotowe, trzymajcie się ciepło!
Super pomysł! Świetnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńBita śmietana, o której piszesz nie jest wegańska - zawiera białka mleka (najczęściej kazeinian sodu). Producenci reklamują je jako „roślinne” ze względu na zmianę tłuszczu z mlecznego na roślinny, jednak substancje z mleka nadal w nich występują :(