Czasami idziesz na zakupy zupełnie bez pomysłu i kupujesz produkty które na pierwszy rzut oka nie pasują ale jednak postanawiasz spróbować. Tak było i tym razem, poszłam na placyk do swojego ulubionego lokalnego sprzedawcy po warzywa dla królika a wróciłam z koszykiem wypełnionym dynią i szpinakiem. Początkowo miałam zrobić makaron ze szpinakiem i ciasto z dyni, ale w domu okazało się że kupiłam za dużą dynie i nie zużyje całej na ciasto :)
Tak oto powstał pyszny jesienny makaron, który zniknął ze stołu ekspresowo, mam nadzieje że zachwyci również i Was.
Składniki
∙ 200g Dyni hokkaido
∙ 2 duże pęczki szpinaku
∙ kostka tofu naturalnego
∙ mała papryka
∙ 1/2 szklanki orzechów włoskich
∙ 2 ząbki czosnku
∙ 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
∙ 1 łyżka oliwy
∙ sól
∙ pieprz
∙ Opakowanie makaronu - grube wstążki
Przygotowanie :
1. Dynie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i trzemy na tarce o grubych okach
2. Z umytej papryki usuwamy nasionka i kroimy w drobną kostkę. Tofu kroimy w duże kostki i razem z papryką podsmażamy na złoty kolor.
3. Szpinak dokładnie płuczemy, kroimy i dodajemy do tofu i papryki. Całość podsmażamy na łyżce oliwy z dodatkiem siekanego czosnku.
4. Dodajemy dynie i dusimy jeszcze 3 minuty.
5. Orzechy prażymy na suchej patelni, dodajemy do potrawy.
6. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
7. Na płaski talerz nakładamy porcję makaronu i warzyw.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz