niedziela, 11 października 2015

Naleśniki z syropem dyniowym

Szał na dynie trwa, syrop z dyni jest wszędzie. Kawę pije tylko jako deser od czasu do czasu, dlatego na pewno nie uda mi się zużyć całego do kawy, postanowiłam polać nimi naleśniki. Efekt był tak pyszny że dżem chwilowo odchodzi w zapomnienie. W tym przypadku sprawdza się syrop w wersji nie odcedzanej. Spróbujcie! Dzieci będą zachwycone, te starsze też : )

Składniki :
• 3 szklanki mąki
• 2 szklanki mleka roślinnego
• 1 szklanka wody gazowanej
• 30g cukru waniliowego*
• 3 łyżki cukru kryształu
• 1 łyżka oleju + 1 łyżka do smażenia
• Syrop dyniowy (przepis)
• Syrop klonowy

Dodatkowo:

Roślina bita śmietana



* używałam cukru waniliowego własnej roboty: wystarczy że zużyte laski wanilii zasypiesz cukrem, a po paru dniach otrzymasz aromatyczny cukier waniliowy i to bez grama chemii.


Przygotowanie :

1. Mleko,mąkę,wodę,olej i cukry zmiksować na gładką masę, następnie wstawić na 30 minut do lodówki.

2. Na patelnie wylać olej i rozprowadzić po całej powierzchni. Kiedy będzie mocno rozgrzana (przy przyłożeniu łyżki powinny tworzyć się bąbelki) wylać porcje ciasta (u mnie nie cała chochla) i smażyć z obydwu stron na złoto.


3.Podawać ciepłe polane syropem z dyni,syropem klonowym i opcjonalnie bitą śmietaną




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz